Je maso vražda?

18. srpna 2011 v 20:28 | Kuba |  Společnost
Ti, jenž na tento blog chodí pravidelně (za což jim jsem neustále velice vděčný), si jistě povšimli, že názory a polemika vyskytující se v některých článcích, jsou více než netradiční. Netajím se tím, že jdu proti proudu a netajím se ani tím že tak činím s úsměvem na tváři. Tentokrát jsem se rozhodl opět rozčeřit hladinu klidu panujícího na většině blogů (většina blogů zkrátka "nemá názor", proto je dost obtížné vyvolat alespoň smysluplnou diskuzi, v níž jsou dvě strany s různým názorem a konfrontují jej) a jako téma zvolit vegetariánství. Boj za práva zvířat, odpor k zavražděnému masu, nebo jen výstřednost, a vůči zdraví možná nebezpečný způsob, jak získat pozornost a vypadat jako charakter?




Říkat tomu můžeme, jak se nám zachce, záležet asi bude na úhlu pohledu. Důležité je, vědět, co jsou základní principy tohoto postoje a dá se říct i životního stylu. Jedním z předpokladů k tomu být nebo se alespoň pokusit stát vegetariánem, je odpor k masu jako takový. Zkrátka a dobře, obyčejná nechuť jíst maso. Tento důvod však zpravidla hraje až druhé housle. Primárním důvodem je řekněme přesvědčení. Nesouhlas a odmítnutí. Odmítnutí společnosti, která je konzumentem masa aniž by věděla jak dochází k jeho zpracování. A také odmítnutí podpory lidem a firmám jenž se těmito způsoby obohacují.

V podstatě se to dá přirovnat k bojkotu voleb. Tím že nejdete volit (v našem případě koupit si flákotu), vlastně snižujete šanci na úspěch "zla" (jatka nemají zákazníky = jatka nemají zisk). Podobně jako odmítnutí jít volit gaunery a zloděje, je i odmítání podpory jiných gaunerů způsobem bojkotu jejich zboží, často velmi pestré co se týká původních důvodů, tedy těch které podnítí člověka k určitému postoji, jsou impulsem k protestu.

V případě odmítání konzumace masa (vlastně, stejně jako čehokoliv jiného, tahle věta se nepovedla…) jsou prvotními informace, které se k člověku dostanou, on je zpracuje, vyhodnotí a posoudí jejich následky. V tomto jsou informace o způsobu zpracování masných výrobků velice silným argumentem v rukou vegetariánů.

Důvodem číslo jedna, již několikrát zmíněným mezi řádky tohoto článku, je brutální způsob jakým probíhá ona příprava. Proces, během nějž se zvíře nejprve narodí, vyroste a nakonec skončí u vás doma na talíři… Lidský faktor v podstatě každý druh průmyslově zpracovaného masa vědomě znehodnocuje, byť každý jinak. Pokud například holdujete vepřovému, je dobré vědět, jaké podmínky jsou ve fabrikách, které fungují jako jeho "výrobce".

((Malá vsuvka s konkrétním případem (poměry Novozélandských prasnic): i na Novém Zélandu je vepřové velice častým obsahem jídelníčku. Novozélanďané však zdaleka netuší co doprovází jeho výrobu. Prasnice, jejichž život se skládá z neustálého oplodňování a kojení mláďat, se za celou svou existenci prakticky nepohnou. Jsou uvězněny v poloze ležmo pod kovovými tyčemi, které je navíc dostatečně oddělují od mláďat - minimálně natolik aby to zadusilo veškeré mateřské pudy. Selátka samotná to nemají lehké. Ne neobvyklým jevem je například kanibalismus mezi selaty.))

Skutečně de facto každé maso, které je k dostání u nás nebo v zahraničí, v supermarketu či u řezníka, vepřové, hovězí či psí (ano, vždyť kdo by nevěděl jak vyhledávanou pochoutkou je v Číně. Způsob přípravy? Živého psa vhodíme do vroucí vody a po dobu…..) - každé maso, pokud je zpracováno člověkem doprovází nesmyslná krutost a kdo si myslí, že zvířata necítí bolest tolik jako člověk, nebo že si neuvědomují vlastní existenci, je na omylu - vědci dokázali pravý opak.

Velkým paradoxem je, že člověk oproti všemu přirozenému vědění dneška vlastně není sám přirozeným konzumentem masa. Podívejte se na své tělo a těžko to popřete. Například zuby - vypadají jako tesáky určené k lovu a následnému trhání kořisti? Ne. A co nohy? Už vidím jak honíme srny a zakusujeme se do nich… A ruce? Žádné drápy na zachycení kořisti….

Tady se ovšem dostáváme k problému, na nějž ani sami vegetariáni, zejména vegetariáni-aktivisté nemají odpověď, nebo alespoň ne řešení. Člověk se totiž naučil maso jíst díky své vlastní evoluci a inteligenci. Především díky technickému vývoji. První mamut určitě nebyl skolen holýma rukama… I přesto, že existují důkazy, které nezpochybnitelně tvrdí, že za předpokladu vyhnutí se konzumace masa by lidstvo bylo silnější a vitálnější, člověk přivykl k jeho jezení díky snadnému a rychlému nabytí síly. Možná si říkáte, že je to postavené trochu na hlavu, ale je to tak. Lidstvo by maso nepotřebovalo, nezvyklo by si na něj, jeho konzumace by se nám nezakódovala do genů, kdyby… Kdyby se nevyráběly oštěpy, ale soustředili bychom se na to jak nejlépe zužitkovat vitamíny a energii ze zeleniny. To je ale bohužel dost naivní a dětinské kdyby… Maso zkrátka jíme tak co s tím?

Nikomu tu netvrdím že je třeba ze dne na den s touto genocidou na dobro skoncovat. Řešení je humanismus. Je třeba si uvědomit, že tím co děláme skutečně způsobujeme nepředstavitelná muka živým tvorům a zcela zbytečně. Chceme-li jíst na Vánoce kapra proč musí být přechováván v sudu s dalšími dvěma sty jeho kolegy, když určitě není tak těžké najít daleko civilizovanější skladování naší "potravy". I kapři tak nějak podvědomě chápou když jde do tuhého a trauma po kterém následuje smrt si umí představit asi jen ten kdo to zažil, vlastně neumí… A co třeba samotný akt umrtvení kapra? Proč není v licenci na prodej kaprů nějaký článek, který by nařizoval, že samotné umrtvení smí provádět jen člověk k tomu určený, tak aby byl kapr mrtví po první ráně? Půlhodinový proces, poté kdy si šťastná rodinka vytáhne kapříka z vany (poté co ji pro něj napustí a dá mu jméno) , během nějž kapr inkasuje dvacet ran a až ta jednadvacátá je smrtelná opravdu není příliš ohleduplný k živému tvoru… Ale to je jen velice banální příklad zbytečné lidské krutosti.

Můj názor je zkrátka takový, že maso a jeho konzumace už má v naší kuchyňské kultuře tak nějak zabraný flek. Když už k tomu musí dojít, proč to nedělat lépe, jinak. Sám Einstein tvrdil: "Nic nebude ku prospěchu a ke zvýšení šance na přežití na Zemi víc než vegetariánská dieta."


Tímto článkem opět nechci nikoho obracet na novou víru, pouze doufám, že vás tyto řádky inspirují a zamyšlení. A pokud s nimi nesouhlasíte (vlastně ať už je váš názor jakýkoliv) budu upřímně rád když se mnou budete nesouhlasit, ale mrzelo by mě kdyby jste si řekli: "ten vůl je jen blbej ekoterorista"… (citát: Ivan Hamšík, šéfredaktor Reflexu) . Sám jsem se vlastně ještě nerozhodl, jak se k této otázce postavím, jedno je ale jisté: tu otázku jsem si položil a uvědomuji si její důležitost, nemohu nad ní jen tak povrchně mávnout rukou a jít si dát klobásu….

A jisté je ještě jedno: člověk by se měl chovat tak, jak by chtěl aby se k němu chovali ostatní tvorové, kdyby se karta obrátila.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 taradorizp taradorizp | E-mail | Web | 18. srpna 2011 v 20:38 | Reagovat

Maso jsem přestala jíst před několika lety, protože mi za 1. nechutnalo a za 2. mi prostě bylo líto zvířat. Musím říct, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, co jsem udělala... Mám ze sebe mnohem lepší pocit :)

2 wandererinthedesert wandererinthedesert | Web | 18. srpna 2011 v 20:43 | Reagovat

No páni! Natolik pozitivní ohlas jsem nečekal, přinejmenším ne tak rychle :-) Velice děkuji za komentář, klaním se před Tvým postojem a držím palce s vegetariánskou stravou :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.